Beléptünk az esztendő utolsó heteibe, ez az időszak pedig az ünnepekre való készülődés mellett sokakat a lassacskán mögöttünk hagyott év összegzésére sarkall. Így tesz most a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány is, főként, hogy 2021 igazán különleges fejezetként vonul be történetünkbe, hiszen idén lettünk éppen húszévesek!

A fontos mérföldkő apropóján készült írásunkban felidéztük az alapításig vezető út és az azóta eltelt két évtized állomásait, fordulópontjait, és megkíséreltük bemutatni, hogyan tudott az alapítvány folyamatosan fejlődni, bővülni úgy, hogy közben legfontosabb alapértékeire is ügyelt. A jelennel kapcsolatban természetesen megkerülhetetlen téma az oktatási, nevelési tevékenységet idén is alapjaiban meghatározó pandémiás helyzet, amely minden nehézsége ellenére rávilágított az Iskola Alapítvány, mint fenntartó erősségeire. Sokak áldozatos munkája, tudatos tervezés, stabil anyagi és szakmai háttér, valamint mindig segítségre kész hozzáállás kellett ahhoz, hogy ez alatt az idő alatt se veszítsünk szem elől egyetlen gyermeket sem, illetve megerősítsük a helyi közösségek belénk vetett bizalmát.

Örömteli, hogy a máltais intézmények is többször kifejezték, hogy az új és új kihívások közös leküzdése mindent egybevetve pozitívan is hathat életükre. A gyöngyösi MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban a körülmények jelentősen felgyorsították a digitalizációs fejlesztéseket és a kompetenciák javulását, amiből járványhelyzettől függetlenül is profitálni tudnak a diákok és a munkatársak. A fejlődés pedig nem áll meg, az iskolában – más intézményeinkhez hasonlóan – újabb innovációs projekteken dolgoznak. Az MMSZ Devecseri Szakképző Iskolánál pedig többek közt azt emelték ki, az események az összetartás fontosságára világítottak rá, valamint arra, milyen felemelő érzés tudni, hogy a bajban mindig van és lesz kire számítaniuk.

A Műhelyiskola projektet még 2020-ban – országosan is az elsők közt – indítottuk útjára, az idei esztendő pedig elhozta az első sikeres vizsgázókat! A hagyományos oktatási rendszerben a helyüket nehezen találó tiszaburai és gyöngyösi diákjaink így részszakmát szereztek, ami jelentősen javítja esélyeiket a munkaerőpiacon. A téma a média érdeklődését is felkeltette, ami jó apropó volt arra is, hogy szemléletmódunkat minél többekkel megismertessük.

2021 a bővülés éve is volt, szeptembertől ugyanis a Zalakomári Óvoda és a Csörögi Csiri-Biri Óvoda és Bölcsőde is fenntartásunkba került, csakúgy, mint a dombóvári Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Immár negyedik szakképző intézményünk igazgatónője nemrég össze is foglalta az első „velünk töltött” hónapok tapasztalatait, melyből kiderül, hogy már a kezdeti időszakban milyen pozitív irányú változásokat indíthat el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványhoz való csatlakozás.

Az esztendő „mérlegének” megvonásakor pedig természetesen nem felejthetjük el, hogy a külső körülményekkel megküzdve, de Tiszaburán és Tiszabőn is halad az iskolabővítési és -korszerűsítési projekt, amelyek révén hamarosan minden eddiginél jobb feltételek között tanulhatnak a települések diákjai.

Nagy büszkeségre adott okot, hogy az Óbudai Technikum és Szakképző Iskola Erasmus+ projektje a közelmúltban nívódíjat kapott, ami jól jelzi, hogy intézményeinkben ebben a kihívásokkal teli periódusban sem szorulnak háttérbe a diákoknak felkínált, színvonalas szakmai gyakorlati lehetőségek. Mint ahogy a feltöltődés jegyében zajló, tantestületeknek/nevelőtestületeknek szervezett többnapos kirándulások, a máltais sportnap, valamint a különböző értékőrző vagy épp a fenntarthatósággal kapcsolatos programok is elmaradhatatlanok voltak idén.