Előző cikkünkben segítettünk közelebbről megismerni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány fenntartásába került két új óvodát – most pedig a szintén szeptembertől csatlakozott szakképző intézményen a sor! Lássuk tehát, mit érdemes tudni a dombóvári Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumról!

A helyiek körében csak „HEMI”-ként emlegetett iskola Tolna megye harmadik legnagyobb városának, a 18 ezer fős Dombóvárnak a központjában található. A nemrég az MMSZ címerével ellátott táblával is „megkeresztelt” intézmény a megye legnagyobb szakközépiskolájának számít, amely tanulóbarát, családias környezettel és magas szintű szakmaisággal fogadja az általános iskolák padjaiból kikerülő diákokat. A mostani tanévre összesen 730-an iratkoztak be, ebből 394 fő nappali, 336 pedig esti képzésre.

A Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a céljait tekintve tökéletesen illeszkedik az MMSZ korábban meglévő három szakképző intézménye közé. Küldetésük ugyanis, hogy a munkaerőpiaci elvárásoknak és a képzési követelményeknek megfelelő, rugalmas, jól kvalifikált és kellő gyakorlattal rendelkező szakembereket neveljenek. Újdonsült iskolánk számára a szakmai tudás átadása mellett kiemelten fontos az is, hogy egészséges magatartásformával, értékrenddel bíró, másokat elfogadó, a világra nyitott és világos jövőképpel bíró fiatalokat adjanak hazánknak.

A fentiek eléréséhez a „HEMI”-ben biztosítják a teljesség igénye nélkül:

  • a tanuláshoz megfelelő nyugodt, biztonságos, családias környezetet,
  • a tanulmányi nehézségekkel küzdő tanulók számára a képzett szakemberekkel végzett felzárkóztató foglalkozásokat,
  • a fejlettségi szinthez igazított ismeretek átadását,
  • a hiányszakmát tanulók részére a korszerű külső és belső gyakorlati helyeket,
  • a tanulmányi ösztöndíjakat,
  • a kollégiumi elhelyezést,
  • a szakmához, és az érettségihez szükséges szakmai tudást,
  • a diákok jogainak megismerését és annak gyakorlásának lehetőségét,
  • valamint a hagyományaikra épülő, tanórán kívüli kulturális, sport és egyéb szórakoztató programokat, beleértve az idegen nyelvi- és ökotáborokat, diáknapokat, túrákat, kirándulásokat, színházlátogatásokat, sportversenyek és -bajnokságokat, illetve az egyéb iskolai rendezvényeket.

Az intézmény csaknem 20 szakma elsajátítására készíti fel és oktatja a tanulókat.

A kínálat része az SNI-s tanulók számára kiírt, 3 éves szakiskolai képzés is, mely a sajátos nevelési igényű diákok irányelvét figyelembe véve összeállított helyi tanterv szerint folyik. A közismereti tárgyak tanításán túl itt pályaorientációt és szakmai alapozó ismereteket is tartalmazó oktatás keretében biztosítanak szakképzést a nehézségekkel küzdő fiataloknak.

Az intézményi struktúra folyamatos megújításának jegyében van lehetőség egy 1 éves pályaorientációs évfolyam elvégzésére is, mely a nyolcadik osztály elvégzése után továbbtanulási választásukban bizonytalan, felzárkóztatásra szoruló tanulók számára jelenthet ideális megoldást.

Szintén a nyolcadik osztályra épülnek a 3 éves szakképzések, melyek palettáján az asztalos, a gépészeti (hegesztő, épület-és szerkezetlakatos), a villanyszerelő, a turizmus-vendéglátás (cukrász, szakács, pincér- és vendégtéri szakember), valamint a kőműves szakmák szerepelnek.

Technikumi képzést hat ágazatban kínál az iskola. A szépészet ágazat keretében fodrász, a sport ágazaton sportedző-sportszervező, a fa- és bútoripari ágazaton faipari technikus, az elektronika és elektrotechnika ágazaton erősáramú elektrotechnikus, a turizmus-vendéglátás ágazazon pedig szakács szaktechnikus végzettség szerezhető, egyaránt 5 év alatt. Az egészségügyi ágazatban már 6 év a képzési idő, melynek végére általános ápoló végzettségű szakemberek hagyhatják el az intézmény kapuját.

A „HEMI” a fentieken túl biztosít kétéves, érettségi utáni nappali tagozatos szakmai képzést az erősáramú elektrotechnikus, a szakács szaktechnikus, a fodrász, illetve a gépjármű mechatronikai technikusi karriert célul kitűzők számára. Legújabb szakképző iskolánk otthont ad az alapítványunk egyik nagy szívügyének számító Műhelyiskolai képzéseknek is, ahol pincérsegéd és lakástextil-készítő részszakmát szerezhetnek az érdeklődők. Végezetül, az iskola esti ingyenes képzéseket is szervez felnőttek számára, korhatár nélkül.

Az immár MMSZ Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium sokak által követett, rendszeresen frissülő Facebook-oldallal rendelkezik, melyet ide kattintva lehet elérni. Jó érzés számunkra, hogy a szeptember elején közzétett bejegyzést, mely az iskola története során először megrendezett, dr. Hegedüs János plébános, Sebestyén-Molnár Árpád kisegítő lelkész és Thaisz Miklós, az MMSZ Iskola Alapítvány kuratóriumi elnökének részvételével megtartott tanévnyitó miséről ad hírt, rengetegen kedvelték és osztották meg. Bízunk benne, hogy a jövőben is számtalan ilyen emelkedett pillanatot élhetünk át közösen, amik mellett reményeink szerint az együtt elért szakmai sikerek sem maradnak majd el!