E helyen is többször írtunk már arról, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány által fenntartott intézmények pedagógusai és tanulói annak idején az elsők közt kapcsolódtak be az Ukrajnából menekülőknek történő segítségnyújtásba. A nemrégiben kezdődött új tanév pedig a bajbajutottak támogatásában is új fejezetet nyitott: az MMSZ Óbudai Technikum és Szakképző Iskolában négy, a harcok elől Magyarországra érkező ukrán diák kezdte meg középiskolai tanulmányait, a szakképző iskola 9. évfolyamán, turizmus-vendéglátás ágazatban.

Ahogy azt Kiss Árpádné Csűri Zsuzsanna igazgató elmondta, a négy fiatal sem magyarul, sem angolul nem beszél, de az iskolában dolgozó, kárpáraljai származású kollégája szerencsére sokat tud segíteni a velük való kommunikációban. „Ezenkívül a fordítóprogramok kreatív használatával is meg tudjuk azért értetni magunkat egymással” – tette hozzá az intézményvezető.

Már ebből is látszik, hogy a „Keltában” a rájuk, és a többi máltai iskolára is, jellemző nyitottsággal, segítőkészséggel álltak a nem mindennapi helyzethez. Ezekben a hetekben főként a négy fiatal minél hatékonyabb beilleszkedésén van a hangsúly, melyhez a külön nekik szervezett szocializációs foglalkozások is hozzájárulnak.

A lehetőségekhez képest zökkenőmentes integrációban segít az is, hogy az ottani pedagógusoknak – és ez ismét csak „máltai specialitás” – már jelentős rutinjuk van abban, hogyan érdemes a hátrányos helyzetű, az átlagosnál több figyelmet és törődést igénylő gyermekek felé fordulni. Másrészt pedig, amint azt Kiss Árpádné Csűri Zsuzsanna megerősítette, a diákközösség is az MMSZ szellemiségének megfelelően, empátiával fogadta új társaikat.

A négy ukrán diák elsőként az angol-, a testnevelés- és az információs és kommunikációs technológia órákba tud bekapcsolódni, illetve részt vesznek cukrász, pincér és szakács gyakorlatokon is. Az igazgatónő úgy fogalmazott, egyelőre teljesen érthető módon érződik a honvágy a fiatalokon, de közben az is, hogy hálásak azért, hogy itt biztonságra leltek, és hogy vannak, akik igyekeznek mindent megtenni a boldogulásukért. Ebből a szempontból jó hír, hogy egyikük nemrég meg is jegyezte, már látják, hogy Magyarországon mennyivel több lehetőségük van a tanulásra, fejlődésre.

Egy biztos, az MMSZ Óbudai Technikum és Szakképző Iskolában azon lesznek, hogy hasonlóan ahhoz a 3300 gyermekhez, akik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat oktatási intézményeiben kezdték a 2022/23-as tanévet, az ukrajnai fiatalok is megkapják a nekik szükséges, egyénre szabott támogatást, és a nehéz körülmények ellenére is kibontakoztathassák a bennük rejlő képességeket.