A bajban ismerszik meg igazán, kire lehet számítani, szokták mondani – márpedig a „baj”, ahogy azt a híreket követve mindnyájan tudjuk, sajnos megtörtént, méghozzá itt, Magyarország közvetlen szomszédságában. Büszkék vagyunk arra, hogy a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács tagjaként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az első pillanattól kezdve oroszlánrészt vállal az Ukrajnát ért támadás miatt menekülő emberek megsegítésében. A Magyarországra érkezők ellátásából az Iskola Alapítvány dolgozói, valamint az általunk fenntartott iskolák pedagógusai és diákjai már most is kiveszik a részüket, és folyamatosan keressük a további bekapcsolódási lehetőségeket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat már a fegyveres konfliktus kirobbanásának első napján elindította segítőakcióját: a beregszászi járásban működő Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a Kárpátaljára érkező menekülteknek nyújtott támogatást, a határ innenső oldalán pedig az első napokban a Tarpán működő Jelenlét házában fogadta a hazájukat elhagyni kényszerülő családokat, akiknek információt és „kézzel fogható” segítséget is nyújtott. A szervezet a hasonló vészhelyzetekben bevett módon, alapértékeivel összhangban fokozott figyelmet fordít a gyermekek, az idősek, a betegek, a fogyatékos emberek, és általában a sérülékenyebb csoportok szükségleteiről való gondoskodásra.

Az MMSZ, hasonlóan a más országokban működő máltai közösségekhez, folyamatosan fokozta segítő munkáját. Már kezdetben felállításra került egy fűthető, tájékoztató pontként és melegedőként funkcionáló sátor a beregsurányi határátkelőhely közelében, kisvártatva pedig Beregsurányban már komplett információs központot nyitott az MMSZ.

Közben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat teherautói naponta többször fordulva viszik az adományokat Ukrajnába.

A háború következményeitől szenvedők megsegítéséhez nagyban hozzájárul, hogy a szervezet felhívásai rengeteg „értő fülre” találtak, és naponta csaknem 1000 pénzbeli és tárgyi felajánlás érkezik. Megtisztelő, hogy rengeteg cég és magánszemély is úgy gondolta, az MMSZ misszióján keresztül teszi meg a tőle telhetőt a bajbajutottakért. A szervezet hivatalos honlapján az adománygyűjtő pontok országos listája is megtalálható.

A fentiekkel párhuzamosan természetesen a forgalmas fővárosi vasútállomásokon is jelen vannak a máltaiak, ahol nélkülözhetetlen élelemhez juttatják a rászorulókat, és segítenek nekik szálláshoz jutni. A Keleti pályaudvarhoz érkező menekültek ellátását az MMSZ budapesti központja látja el, egyebek mellett naponta 300 darab szendviccsel, melyek készítésében és szállításában az MMSZ Óbudai Technikum és Szakképző Iskola is fontos szerepet vállal.

Intézményünk heti két napon is gondoskodik a több száz szendvicsről, melyek az iskola konyháján készülnek, méghozzá lelkes – és a vendéglátós diákoknak köszönhetően már ilyen téren rutinos – kezek által.  Az ételt a pedagógusok önzetlen odaadásról tanúbizonyságot téve saját gépjárműveikkel juttatják el a pályaudvarhoz. A jelentős szervezést igénylő feladat lebonyolításában munkatársaink szívesen fogadják önkéntes segítők közreműködését is.

További segítségnyújtási lehetőség lehet az MMSZ Határ úti raktárába érkező adományokkal kapcsolatos tennivalókba (pl. szortírozás) történő bekapcsolódás, melyre szintén örömmel jelentkezett több diák is. Jelenleg az ezzel kapcsolatos logisztikai háttér megszervezése zajlik, így reményeink szerint hamarosan még többet tehetnek az MMSZ Iskola Alapítvány által fenntartott intézmények annak érdekében, hogy ők is újra bizonyítsák: ránk lehet számítani a bajban!