Egy 120 órás szakmai továbbképzésből alakult ki aktív együttműködés az AKG általános iskola és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyírpilisi Általános Iskola között. Ennek részeként a budapesti iskola legutóbbi „Segítek” témahetén – és még utána is – a nyírpilisi iskolának gyűjtöttek pénzt és játékokat s tárgyi adományokat a budapesti iskolában. Nyírpilisen hamarosan ezekből rendeznek majd bolhapiacot, ahol az iskolai teljesítményért kapott pecsétekkel lehet majd „vásárolni”.

A nyírpilisi máltai iskolában az idei tanévtől vezettek be „motivációs pontgyűjtő rendszert”, azzal a céllal, hogy erősítsék a tanulók motivációját. A gyerekek a füzetük hátoldalára kaphatnak nyomdákat, ehhez pontosan kell megérkezni az órára, minden felszerelésnek meg kell lennie. Pontot, vagyis pecsétet ér a jó magaviselet és az órai aktivitás is, mindezek alapján akár 7-8 pecsétet is lehet szerezni egy-egy órán. Az összegyűjtött pontokat például tanulópár-választáshoz, az iskolarádióban zeneszám kérésre, egy jobb jegyre vagy akár tombolára is be lehet váltani, hamarosan pedig a bolhapiacon is el lehet majd költeni.

A pecsétgyűjtés nyomán pedig nem csak a füzetek épségét sikerült megóvni és a diákok tanulási motivációját sikerült feljavítani, még a késések számát is jelentősen sikerült lecsökkenteni.

Az AKG-s együttműködés sem marad ennyiben: a budapesti és a nyírpilisi tanulókról, osztályonként rövid ismerkedő videók készülnek, és ezek alapján választanak majd párokat a gyerekek. A nyírpilisi tanárok pedig óralátogatásra mennek majd a budapesti kollégához.