Mi lehet jobb annál, minthogy a „máltais” diákok egy külföldi szakmai gyakorlat során értékes tapasztalatot, tudást és nem mellesleg életre szóló élményeket szereznek? Az, ha mindezt úgy teszik, hogy közben napjaink egyik legfontosabb célkitűzéséről, a fenntarthatóságról is rengeteget tanulnak! Pontosan ezt a lehetőséget biztosítja tanulóinak immár második esztendeje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola. Intézményünk pincér és szakács növendékei a mostani tanévben Portugália és a Kanári-szigetek egy-egy nívós hoteljében tölthettek el aktívan 3-3 hónapot.

A Zöld út a vendéglátásba – fenntarthatóság a gyakorlatban II. címet viselte az az Erasmus+ mobilitási (KA1) pályázat elnyerésével megvalósult projekt, amelynek keretében az óbudai iskola összesen 12 diákja nyerhetett bepillantást a környezettudatos módszerek és eszközök alkalmazásába a vendéglátás csúcsán. A névből már kiderül, hogy mindez az előző tanévben nagy sikerrel debütált kezdeményezés folytatása volt, sőt, a Kanári-szigeteki helyszín (Paradise Hotels & Resorts üdülőkomplexum) is maradt, míg Prága helyét ezúttal Lisszabon (Corinthia Hotel Lisbon 5*) vette át.

A portugál fővárosba ősszel 8, a Spanyolországhoz tartozó Gran Canariára pedig a tavaszi félévben 4 tanuló utazott ki, ők a 10., 11. és 12. évfolyamokról kerültek ki, a szakgimnáziumi és a szakközépiskolai osztályokból vegyesen. A csoportokat mindkét helyen a hotelek által kiválasztott mentorok vették pártfogásba, akiknél az angol nyelv ismerete mellett a legalább középvezetői szintű tapasztalat volt az elvárás. Lisszabonban például a diákok munkáját az ötcsillagos szálloda sous-chefje (főszakács-helyettese) irányította.

A visszajelzések alapján mind a pincérnek, mind a szakácsnak készülő fiatalok gyorsan alkalmazkodtak az elvárásokhoz és kiválóan megállták a helyüket. Mindez különösen örömteli annak fényében, hogy ezeknél a nagy presztízsű vendéglátóhelyeknél roppant magasan van a léc – az ötcsillagos portugál hotelben például gyakoriak voltak az elegáns, exkluzív rendezvények is.

Maguk a tanulók is pozitívan értékelték a mögöttük hagyott hónapokat, kiemelve, hogy a hotelek személyzete nagyon segítőkészen állt hozzájuk. A kint töltött időszak pedig a választott szakmájuk működésének megismerése és a tudásuk bővítése mellett nyelvtanulásnak, -gyakorlásnak is kiváló volt. Mindez különösen fontos óbudai iskolánknak, hiszen más intézményeinkhez hasonlóan ők is jelentős hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. A heti ötször 8 óra munka mellett pedig azért maradt idő a városok és a környék felfedezésére is, így ezek a hónapok mindenkinek életre szóló élmények maradnak.

Közben természetesen a projekt központi célkitűzése is megvalósult, azaz a diákok „hazahozták” magukkal azt a zöld szemléletet, amelyet reményeink szerint későbbi pályájuk során is szem előtt tartanak majd. Mindkét ibériai ország példamutató ilyen téren, ennek megfelelően az általuk megismert hotelekben odafigyelnek a hulladékgazdálkodásra, az energia- és víztakarékos működésre, valamint előnyben részesítik a helyi alapanyagokat, amellyel csökkenthető többek közt a szállítással járó környezetterhelés.  Ennek jegyében például a pincér tanulók figyelmét is felhívták arra, hogy az Á la carte étkezések során elsőként a környékbeli ételeket és italokat érdemes a vendégek figyelmébe ajánlaniuk.

A projekt krónikájához hozzátartozik, hogy az eredetileg januártól áprilisig kitűzött Kanári-szigeteki kiküldetés a koronavírus-járvány miatt néhány nappal lerövidült. Az iskola munkatársai a nemzetközi utazási korlátozások kilátásba helyezésekor azonnal reagáltak, és sikerült mindenkit időben, biztonságban hazahozni.

Egy biztos, ha a körülmények adottak lesznek, óbudai iskolánk a következő tanévben ismét felkínálja ezt a nem mindennapi lehetőséget a diákoknak, hiszen már a jövőre szóló pályázatok is támogatást nyertek. Gran Canaria továbbra is fix úti célnak számít, míg a folyamatos megújulás jegyében ezúttal Máltán sikerült egy ígéretes, a fenntarthatóságra szintén fokozottan figyelő partnerhotelt találni.

A projekt koordinátora, Siki Andor bízik abban, hogy a sikeres kezdeményezés lendülete nem törik meg, és intézményünk továbbra is tevékeny részese marad a jövő generációk szempontjából is kulcsfontosságú, zöld törekvéseknek. Mindez azért is lényeges, hiszen így a diákok nemcsak a szükséges tudást szerezhetik meg az iskolában töltött évek alatt, hanem egy olyan előremutató gondolkodásmódot is elsajátíthatnak, amellyel hosszú távon megállják a helyüket választott pályájukon.