„Egy kereszt állítása összefogást, csodát indíthat el, amire óriási szüksége van a világnak” – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Gyulajon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dobóvári és gyulaji iskolásai által felújított, útmenti kereszt ünnepélyes felszentelésekor.

Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte, és ez az icike-picike mind megette! – elmondása szerint ez a mondóka jutott eszébe Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának, miközben a Gyulaj határában álló kereszt felújításáról készült képeket nézte. A csaknem százéves, fémből készült építményt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dombóvári Esterházy Miklós Technikuma és a gyulaji általános iskola diákjai fogadták örökbe a Kereszténydemokrata Néppárt Fogadj örökbe egy keresztet! elnevezésű programjában. A gyerekek felújították, hozzá vezető hidat, körülötte kerítést építettek és rendbe tették a környezetét is. „Olyan jó volt látni, hogy a kicsi és a nagyobb gyerekek is magukénak gondolták, hogy egy kicsi faluban valami szépet teremtsenek. Ezt szeretném mindenkinek megköszönni”- fogalmazott a politikus, aki szerint „azért állítunk út menti kereszteket Isten tiszteletére, mert szeretetből kaptuk e csodálatos világot tőle, és valamit vissza szeretnénk neki ajándékozni”. Hozzátéve, a kereszttel másokat is figyelmeztetni akarnak arra, hogy Isten mekkora szeretettel van a világ felé.
Az államtitkár arra kérte az ünnepségen részt vevő gyerekeket, hogy amikor elmennek a kereszt mellett, mondjanak egy imádságot, kérést, köszönetet, és „bátran mondják el az Úr Jézusnak, ami az életükben fontos. Ha ezt itt meg tudjátok tenni, a világ megváltozik, erősebb lesz a közösség, a falu, Tolna és az egész világ” – fogalmazott Soltész Miklós.

Felföldi László pécsi megyés püspök a kereszt megáldása előtt mondott beszédében hangsúlyozta, a kereszt szeretetet és szenvedést ábrázol. Az, hogy az ember mit valósít meg az életben, azon múlik, hogy miként van meg benne a szeretet és a szenvedés – tette hozzá.

Bükösdi Olga, az MMSZ dombóvári Esterházy Miklós Technikum igazgatója arról beszélt, hogy az útmenti kereszt örökbefogadása egy olyan vállalkozás volt az iskola és a gyulaji általános iskola részéről, amihez nagy bátorság kellett. „Nem volt hétköznapi a kivitelezés, de a végére annyira szívesen csinálták a gyerekek és olyan örömmel, ami nagy hatással volt a felnőttekre is”. „Nem arról volt szó, hogy mi igazgatók kitaláltuk és a gyerekekkel megcsináltattuk a projektet, minden a gyerekektől jött”.

 

Az ünnepségen Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész szavalt és Szabó Gyula Győző előadóművész énekelt.