„Amikor egy óvodai játszóudvar fejlesztésére gondolunk, akkor az esztétikum-minőség-biztonság mellett érdemes számba vennünk a gyermeki játék sajátosságait. A tarnabodi máltai óvoda tervezésénél szempont volt, hogy a beépített eszközök inspirálják a gyerekeket a természetes mozgások gyakorlására, így különösen futkározásra, fel-és lemászásra, hintázásra, egyensúlyozásra, függeszkedésre, ugrálásra leugrásra és mindezek mellett labdázásra, biciklizésre, homokozásra. Fontos volt az is, hogy a telepített fák megfelelő árnyékot adjanak majd a hőségben” – a mesélt a figyelembe vett szempontokról Török Judit, az MMSZ Iskola Alapítvány intézményfelelőse. Hozzátéve, a benti játék kint is folytatódhat, így a szerepjátékok játszásához is megfelelő játéktereket sikerült kialakítani (babaház, vonat, vár) és jó időben a mintázás, rajzolás vagy a társasozás is lehet udvari tevékenység.

A tarnabodi óvodában eddig is működött az ovikert program, most új helyre került a veteményes, a helyi műhelyben készülnek már a raklap ágyások. Az udvar tágasabb része pedig közösségi térré alakulhat az ünnepek, rendezvények megtartásához.

„Ha a gyermekeknek adunk lehetőségeket és hozzá keretet, ki fogják találni, miként használják játszásra ezt az újratervezett ovi udvart” – hangsúlyozta Török Judit.

A régóta várt új játszótér megépítése bruttó 16.5 millió forintba került. A régi, de még használható játékokat a máltai óvoda munkatársai tarnabodi családoknak ajánlották fel.