Harmadik alkalommal szervezte meg a Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa a Máltai Tehetségkutatót, ahol a felzárkózó települések (fete) iskoláinak tanulói összemérhették versmondó-, tánc-, montázskészítő- és énektudásukat. A felső tagozatos diákok számára kiírt verseny témája idén a CSALÁD volt, a diákok két korcsoportban (5-6. és 7-8. osztályosok) nevezhettek.  A felhívásra minden eddiginél több, összesen 20 fete településről több mint 200 pályázat érkezett, közülük 17 település, 70 diákja jutott be a Vácott rendezett döntőre.

Az MMSZ Iskola Alapítvány immár hagyományosan igyekszik egy fórumot biztosítani, ahol a felzárkózó településeken élő gyerekek is szerezhetnek sikerélményt, ahol megmutathatják magukat, és azt, amiben igazán jók. A leghátrányosabb helyzetű településen élő gyerekekhez ugyanis nem feltétlenül jutnak el azok az országos versenylehetőségek, amelyek egyébként működnek. A távoli kistelepüléseken élő gyerekek kevesebb eséllyel indulnak az országos középiskolai tanulmányi versenyeken vagy más hasonló, ismert megmérettetésen is.

A tehetségkutató versenynek idén új helyszín adott otthont, mivel az előző, Gyöngyösön már nem volt képes befogadni a növekvő létszámot. „A rendezvényt Vácott tartottuk, ahol sokkal több résztvevőt tudtunk méltó körülmények között fogadni. Örömmel jelenthetem, hogy az esemény 300 diákot mozgatott meg, akik 20 különböző településről érkeztek” – mondta a rendezvényen Thaisz Miklós, a Máltai Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátéve, „a központi téma, a család, minden résztvevő számára inspiráló és összekötő elemként szolgált. A diákok előadásai révén bepillantást nyerhettünk abba, mennyi érték és mélység rejlik bennük. Különösen megindító volt látni, hogy az öröm mellett a szomorúság is megjelent, amit különböző művészeti eszközökkel, például versmondással, énekkel, tánccal és montázskészítéssel tudtak különböző módon kifejezni.”

A PüspökVác rendezvényen tartott döntőben igazi színpadon állhattak a versenyzők, akik Vizsolyból, Rakancából, Taktakenézből, Sajókazáról, Magyról, Tarnabodról, Tiszakerecsenyből, Tarpáról, Nyírpilisről, Nyírvasváriról, Kölkedről, Sárkeresztúrról, Gyulajról, Nógrádszakálról, Kállóról, Tiszaburáról és Tiszabőről jutottak a tovább.

A versenyen egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat a különböző kategóriákban, ezzel is biztosítva a verseny színvonalát és a tehetségek méltó elismerését. A verseny nem csupán a tehetségek felkutatására és támogatására szolgál, hanem arra is, hogy a gyerekek önbizalmát és motivációját növelje, és megmutassa, milyen sokrétű és mély értékekkel rendelkeznek. „Ez az esemény ismét bebizonyította, hogy a tehetség és a kreativitás valóban határtalan, és a művészet képes hidakat építeni különböző közösségek között – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

A képzőművészet kategória győztese az 5-6 osztályosok között gyulaji Bogdán Szabolcs, „Dallamok szárnyán” című alkotása lett. Második helyezést ért el Léber Krisztián ugyancsak Gyulajról, a harmadik pedig Orsós Katrin Amanda, Gutemuria című kollázsával Nógrádszakállból.

A 7-8 osztály között Papp Debóra (Tiszakerecseny), Kezünkben az élet című alkotásával lett az első. A második helyezést Orsós Patrícia (Gyulaj) Gyökereink, míg a harmadik helyezést ugyancsak Gyulajról Orsós Bence, Tesók című képe érte el.

Az ének kategóriában Lázi Veronika (Sajókaza) nyert, a második helyezett Fodor Bálint (Kölked), a harmadik pedig Mága Krisztofer (Tiszabura) lett. A kállói Váradi Mária Amália a zsűri különdíját kapta.

Versmondás kategóriában az 5-6 osztályosok között Kovács Flóra győzött Sárkeresztúrról, a második Bozik Fruzsina (Tarpa), a harmadik Vas Achilles Erik (Tarpa) lett.

A Tiszakerecsenyről érkező Tóth Eszter lett az első a 7-8 osztályos versmondók között, Mészáros Hanna Alíz (Nyírpilis) második, míg Csollák Nándor Máté (Nyírvasvári) helyezést ért el.

Krucsai János Ferenc (Taktakenéz) és Oláh Bence (Sárkeresztúr) a zsűri különdíját kapták.

A Nyírvasvári botolós lett a legjobb tánc produkció, a második helyezett a tarpai diákok által előadott „Nagyecsedi cigány tánc”, a harmadik pedig a tiszakerecsenyi „A kettőből egy csapat lett” című produkció lett. A magyi tánccsapat különdíjat kapott a zsűritől.

A rendezvény támogatói:

– Mobilfox(laptopok, mobiltelefonok)

– Primor Cosmetics: (kozmetikumok)

– Pesti Magyar Színház (belépőjegyek Rómeó és Júlia őszi előadásra)

– Cinkelt kocka társasjátékbolt és kávézó (Ludicra Kft)

– Boook kiadó (könyvek)

– Hajnóczy Soma – llúzió mesterei (társasjáték)

– Marbushka Játék Manufaktúra (társasjátékok)

 

Hálásan köszönjük a segítségüket!