Negyedik évfolyamánál jár a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társadalmi témákkal foglalkozó, tudományos folyóirata, a Máltai Tanulmányok. Az idei első lapszámot, melynek központi témája az oktatás és a nevelés, nemrég egy figyelemre méltó kerekasztal-beszélgetésen mutatták be a szervezet budapesti, Batthyány téren található központjában. A folyóirat főszerkesztője, egyben az MMSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős szakmai vezetője, Solymári Dániel által moderált eseményen Várszegi Asztrik pannonhalmi emeritus főapát és Kaposi József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára társaságában részt vett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke, Thaisz Miklós is, aki „Pedagógiai innovációk a máltai óvodákban és iskolákban” címmel maga is publikált a kiadványban.

A beszélgetés során Thaisz Miklós megosztotta, bár gyakran felvetődik az igény, hogy bővítsék az Iskola Alapítvány által fenntartott intézmények körét, ő a megfontolt haladás híve, mert a közösség egyik legfontosabb erényének számító, a keresztény nevelés hagyományaiban gyökerező, személyközpontú hozzáállásból nem szabad engedni. A kuratóriumi elnök kitért az MMSZ hátrányos helyzetű településeken működő Jelenlét programjára, amely a fogantatástól a foglalkoztatásig tartó, komplex odafigyelésre épül, és így értelemszerűen az óvoda és az iskola is kulcsfontosságú elemét képezi.

Az eseményen Várszegi Asztrik többek közt a gyerekeknek adott valós visszajelzések jelentőségéről, valamint arról beszélt, manapság a nevelés gyakran hangsúlyosabb feladattá válik, mint az oktatás. Kaposi József pedig úgy fogalmazott, bár az oktatási viszonyainkról összességében sok rosszat el tudunk mondani, amikor egyesével megnézzük a különböző műhelyeket, nagyon sok jó példát, elkötelezett embereket látunk.

A teljes kerekasztal-beszélgetést ide kattintva lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=Q8qww1X1SSc&feature=emb_logo

A Máltai Tanulmányok tartalmában a folyóirat weboldalán böngészhetnek az érdeklődők:

https://maltaitanulmanyok.hu/