Ez idő tájt a diákok nagy része már a jól megérdemelt vakációját tölti. Annak érdekében pedig, hogy a nyári szünet minél többeknek induljon sikerélményekkel, vidáman, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány a tanév utolsó időszakában több színes programot is rendezett a hátrányos helyzetű településeken működő intézmények tanulói számára. Ezek az első – de biztosan nem utolsó! – alkalommal sorra kerülő események arra is kiválóak voltak, hogy közösségünk ismét bizonyítsa az általunk vallott értékek fontosságát.

„Számunkra az, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz tartozunk, azt jelenti, hogy a hétköznapokban jobban odafigyelünk a leszakadó diákokra, az egyéni problémákra, de jelenti azt is, hogy szeretnénk olyan szociálisan érzékeny diákokat nevelni, akik szívesen, belülről jövő késztetésként akarnak és képesek segíteni, örömet szerezni a rászoruló embertársaiknak” – fogalmazták meg motivációikat a nemrég rendezett Máltai Kavalkád ötletgazdái. A gyöngyösi MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban megtartott eseményen Tarnabodról, Tiszaburáról, Tiszabőről, Gyöngyöspatáról és a gyöngyösi Egységes Gyógypedagógiai Pedagógiai Szakszolgálati Intézményből érkeztek alsó tagozatos gyerekek és az őket támogató pedagógusok, hogy egy önfeledt napot töltsenek együtt.

A Máltai Kavalkádra gyöngyösi iskolánk diákjai és tanárai rengeteg kreatív programmal készültek, a Kis Ninja Warrior ügyességi akadálypályától és a kalózos kincskereséstől a logikai és kézműves játékokon át egészen az óriás ugróiskoláig és óriás társasjátékig. A résztvevők a helyszínen játékpengetőket gyűjthettek, amit a házigazda intézmény kereskedelmi szakos diákjai által kialakított boltokban vásárolhattak le – méghozzá a tanulók és a pedagógusok adományként felajánlott termékeire. A Máltai „Keri” vendéglátós tanulói – akik a közelmúltban az MMSZ országos központjában tartott tisztújító küldöttgyűlésén is nagyszerűen megoldották a catering-feladatokat – ezen a napon is kitettek magukért, a gulyásleves, a kakaós és lekváros palacsinták és a csavart fagyi is hatalmas sikert arattak a vendégek körében.

A rendezvényt Gyöngyösön az első pillanattól hagyományteremtőnek szánták, az önfeledt nevetéseket és az egytől egyig mosolygó gyermekarcokat és a szervezőkre is átragadó jókedvet látva pedig nem is lehet kérdés: lesz még folytatása a kezdeményezésnek.

És a tapasztalatok, visszajelzések alapján ugyanez a helyzet a szintén a közelmúltban tartott első máltai tehetségkutatóval. Az MMSZ Iskola Alapítvány által szervezett verseny gyöngyösi döntőjében a Felzárkózó települések programban szereplő 14 település 55 diákja mérte össze tudását több kategóriában (versmondás, hagyományőrző tánc, képzőművészet), és két korcsoportban (5-6. és 7-8. évfolyamosok). „Igyekeztünk biztosítani egy olyan fórumot, ahol a felzárkózó településeken élő gyerekek is szerezhetnek sikerélményt, ahol megmutathatják magukat, és azt, amiben igazán jók” – fogalmazott Thaisz Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány kuratóriuma elnöke a tehetségkutató kapcsán. Mint hozzátette, a cél az volt, hogy a verseny minél több gyereket megmozgasson, mert a leghátrányosabb helyzetű településen élő gyerekekhez nem feltétlenül jutnak el az országos versenylehetőségek. Az esemény pedig remek alkalmat kínált arra is, hogy a szóban forgó települések megismerjék egymást és kapcsolatokat építsenek.

Szerencsére minden indulónak jutott bőven dicsérő szó és jótanács a zsűritől, így az összes jelenlévő által rendkívül felemelően megélt eseményről mindenki örömmel és büszkeséggel telve távozhatott. A fentiek fényében természetes, hogy az MMSZ Iskola Alapítvány jövőre is meghirdeti majd a tehetségkutatót, sőt, a tervek szerint legközelebb már az alsós diákok is készülhetnek produkciókkal.