„Nem jutottam volna el idáig, ha nem a devecseri iskolába járok”

Garancz Cintia, az MMSZ Devecseri Szakképző Iskolánk diákja az Országos Szakképző Iskolai

Tanulmányi Verseny döntőjébe jutva, humán kategóriában ért el kiváló eredményt.

Cintia húsz évesen aktív tanulója és egyben már öregdiákja is a devecseri iskolának, ahol a második szakmáját szerzi, jelenleg gyermek- és ifjúsági felügyelőnek tanul. Előző középiskolájában tanulmányi és személyes kudarcokat élt át, ám Devecserben – tanárait idézve: megtáltosodott. Nem csupán a kötelező iskolai feladatokat végzi el, de szabadidejében művészi tehetségét is kamatoztatja a közösség javára (többek között faldekoráció készítést is vállalt a gyakornoki hely szebbé tételére).

Az egri döntő során egy történelmi, irodalmi és nyelvi ismeretekre épülő írásbeli versenyen, valamint egy – kreativitást sem nélkülöző – szóbeli fordulón is helyt kellett állni a diákoknak. Előzetesen azt a feladatot kapták, hogy egy olyan történelmi, vagy irodalmi személy bőrébe bújva vegyenek részt egy állásinterjún, aki 1922-ben aktív volt. Bár adta volna magát a híres Nyugatos társaság, Cintia mégis egy kevésbé ismert, ám saját személyiségéhez közelebb álló személyt, Ritoók Emmát elevenítette meg a 100 évvel későbbi versenyen.

„Női írót szerettem volna választani, hogy ne kelljen férfit eljátszanom. Ritoók Emmát azért is választottam, mert harcolt a nők jogaiért, és a mai napig látom a környezetemben, hogy a roma nőknek mennyire nehéz dolguk van. Másrészt művészlélek volt, ezért is gondoltam, hogy könnyebb lesz vele azonosulnom”.

Az egri döntőre Cintia felkészítő tanárával, Gyenes Tiborné Kati nénivel érkezett, ám az otthonról szurkolók is végig élő tudósításban részesültek. „Anyu egész nap kommunikált Éva nénivel. Mindketten nagyon hálásak vagyunk az iskolának, nekem nagyon sokat adott, ezért is jötten ide vissza második szakmára is. Ha nem ide járnék, nem hiszem, hogy eljutottam volna egy országos tanulmányi verseny döntőjébe. Nemcsak megtanítottak egy szakmára, hanem megerősítették az önbizalmamat, elhittem tanáraimnak végül, ha energiát fektetek dolgokba, képes vagyok sikereket is elérni” – nyilatkozta Cintia, aki azzal a várakozással indult neki a versenynek, hogy ha a 23 döntős versenytárssal összemérve az első húsz helyen belül lesz, akkor már jól fogja érezni magát. Ehhez képest Cintia 7. helyezést ért el, ami országos szinten nagyon szép teljesítmény.

Gratulálunk Cinti, csak így tovább!