A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ingyenes szemészeti szűrővizsgálatot indított, a programban minden általános iskolánk települése (Tarnabod, Gyulaj, Tiszabő, Tiszabura) érintett.

Részlet az MMSZ Egyesület honlapján megjelent cikkből:

Három napig vizsgálta több önkéntes szemorvos és optometrista a Tarnabodon élő 18 év alatti gyermekek látását, hogy akinek szüksége van rá, szemüveghez juthasson. A Heves megyei településen a Máltai Szeretetszolgálat 2004 óta van jelen, többek között iskolát, óvodát és Biztos Kezdet Gyerekházat működtet, és együttműködik az ott élő családokat és gyerekeket támogató más szervezetekkel, köztük a Tarnabod és Mi csoporttal. Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke elmondta, hogy a karitatív szervezet felé a civil mozgalom jelezte, hogy a gyermekek körében ismét szükség van szemészeti szűrővizsgálatra. Az alelnök rámutatott, hogy a Tarnabodhoz hasonló helyzetben lévő kisvárosokban, falvakban a felnőtteknek is csak ritkán van lehetőségük szemészeti vizsgálaton részt venni, a gyermekek számára pedig még kevesebb ilyen program van a szakterület speciális jellege miatt.

Vecsei Miklós hangsúlyozta, hogy a megújult programnak hosszú távú célja, hogy a résztvevő egészségügyi és szociális szakemberek közös módszertant dolgozzanak ki, amelyet javaslatként beterjeszthetnek a kormányzat felé, hogy a legszegényebb településeken élő gyermekek számára is elérhetőek legyenek a szűrővizsgálatok és látásjavító eszközök. „Célul tűztük ki, hogy ne esetlegesen csináljunk ingyenesen szemüveget a rászoruló családok gyerekeinek, hanem olyan módszert találjunk ki, ami rendszerben működhet. Először azon a négy településen próbáljuk ezt ki, ahol a Szeretetszolgálat a Jelenlét programnak köszönhetően rálát a falu életére. Ilyen Tarnabod, Tiszabő, Tiszabura és Gyulaj. Tehát tavaszig ezeken a településeken lesz ingyenes szemvizsgálat. Utána egy olyan módszertani anyagot szeretnénk ajánlani a kormányzatnak, amely lehetővé tenné, hogy azokon a településeken is működhessen gyermekszemészet, ahol jelenleg nincs, és a gyerekek közül csak nagyon kevesen jutnak el a vizsgálatokra.” – mondta Vecsei Miklós.

A gyermekszemészeti szűrőprogram elindításához Szemere Katalin újságíró és Csoszó Gabriella nyújtottak segítséget, akik összeismertették a Szeretetszolgálat munkatársait Dr. Domsa Patrícia szemorvossal. A rászoruló gyermekek látásjavításához a Hoya Szemüveglencse ZRt. nyújt szakmai segítséget és ingyenesen készíti el a szemüvegeket.

 

A cikk teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható:

https://maltai.hu/cikk/hir/3207