A koronavírus járvány második hulláma és a pandémia miatt meghozott korlátozó intézkedések nem érték váratlanul a Máltai iskolákat, óvodákat: a tavaszi időszakhoz képest felkészültebben fordultunk rá az őszre. Minden intézményünk rendelkezik hatályos és folyamatosan aktualizált veszélyhelyzeti protokollal, intézményeink digitális eszközparkját bővítettük és ami a legfontosabb, pedagógusaink  folyamatosan fejlesztik pedagógiai-módszertani tudásukat. Kollégáink munkáját nagyban segíti, hogy a tavaszi „digitális munkarend” idején felhalmozott tapasztalatokat, tudásokat intézményi szinten rendszerezték, értékelték és augusztus végétől kezdve készültek az újabb korlátozó intézkedésekre.

A vonatkozó jogszabályoknak megfelelően 2020. november 11-étől a középiskoláink (Óbuda-Békásmegyer, Gyöngyös és Devecser) és a fejlesztő iskolánk (Marcali, Pécs, Siófok) tért át a digitális oktatásra. Az érintett iskolák pedagógusai – és szabályozott keretek között fakultatív módon a diákok is – használhatják az iskola helyiségeit, digitális eszközeit. Engedélyezettek a kis csoportos konzultációk, szakmai gyakorlat keretében megszervezett foglalkozások is. A tavaszi időszakhoz hasonlóan most is kiemelt célunk, hogy egyetlen tanulót se veszítsünk szem elől, mindenkinek adjuk meg a személyre szóló támogatást.

Az óvodáink és általános iskoláink a járványügyi szabályok betartása mellett alapvetően a megszokott rendben működnek, bár vannak olyan osztályaink/csoportjaink, amelyekben igazolt megbetegedések miatt határozott időre rendkívüli szünetet rendelt el az Oktatási Hivatal. Óvodáinkban és általános iskoláinkban a megszokottnál lényegesen nagyobb a hiányzók aránya, ezért kollégáink kiemelten figyelnek arra, hogy az otthon maradó/ betegséggel küzdő gyermek továbbhaladását segítsék.

Thaisz Miklós
ügyvezető igazgató
MMSZ Iskola Alapítvány