A Magyar Máltai Szeretetszolgálat óvodáit, általános és középiskoláit fenntartó Iskola Alapítvány valamennyi dolgozója sikeresen elvégezte a karitatív szervezet elsősegélynyújtó képzését. Az élethű szituációkat, a legmodernebb eljárásokat és eszközöket alkalmazó oktatás révén a tanárok, nevelők és a pedagógiai munkát segítő munkatársak mindannyian felkészültek a segítséget igénylő helyzetek, különösen az iskolai és otthoni környezetben előforduló egészségügyi vészhelyzetek vagy baleseti sérülések kezelésére. A karitatív szervezet közoktatási intézményeibe háromezer gyermek jár, az óvodák és az általános iskolák a városoktól távol eső, hátrányos helyzetű kistelepüléseken működnek.

A hangsúlyt a feladatok gyakorlati elsajátítására helyező képzés résztvevőit felkészítették az eszméletlen betegek ellátására, a légúti idegentest eltávolítására, sebek bekötésére, mérgezések, égés, áramütés, ficamok, törések elsődleges ellátására, allergiás reakciók és stroke tüneteinek felismerésére és az újraélesztés alapjaira. A feladatokat gyakorló baba, automata külső defibrillátor, Heimlich manőver gyakorlását segítő mellény, kötszerek, rögzítők használatával végezték el, majd a résztvevők élethű helyzetgyakorlatok során adtak számot az elsajátított ismeretekről, miközben fel kellett mérniük a helyzetet, fel kellett ismerni a problémát és megfelelő segélyt kellett nyújtaniuk.

A Máltai elsősegély-képzésbe betekintést nyújt a Máltai Szeretetszolgálat csörögi Csiri-Biri Óvodájában készült videó is:

https://www.youtube.com/watch?v=NFm9zVWT4D8