Ahogy azt az újdonsült ügyvezető igazgatónkkal, Hollósi Gézával készült közelmúltbeli interjúban már jeleztük, szeptembertől három új taggal bővült a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány által fenntartott intézmények köre. Elsőként szeretnénk olvasóinknak röviden bemutatni a hozzánk csatlakozott óvodát, illetve óvoda-bölcsődét!

A Zalakomári Óvoda képében az MMSZ Iskola Alapítvány legnyugatabbra fekvő intézményét köszönthetjük sorainkban! Zalakomár egész pontosan a Kis-Balatontól délre, Zalakaros közvetlen szomszédságában, Nagykanizsától mintegy 20 kilométerre található a 7-es számú főút mentén. A körülbelül 3000 lakosú nagyközség óvodája 2000 januárjában került átadásra, és korszerű infrastruktúrával rendelkezik: a gyermekek minél teljesebb komfortérzetéről többek közt padlófűtés is gondoskodik.

A tágas épület alsó szintjén többek közt 5 darab csoportszoba, melegítőkonyha, tornaterem és tágas aula találhatók. Minden csoportszobához tartoznak külön bejárattal mosdók és öltözők, valamint fedett teraszok is. Valamennyi helyiség bútorzata, felszereltsége kiválóan igazodik a gyermekek igényeihez.

A nevelési munkát a galérián elhelyezkedő logopédiai szoba, könyvtár, orvosi szoba és alternatív foglalkoztatók segítik. A fejlesztőhelyiségek tárgyi feltételei jól szolgálják a benne dolgozó szakemberek (gyógypedagógus, logopédus, fejlesztőpedagógus) munkáját. Az intézményt jól felszerelt udvar övezi, mely nagyban hozzájárul a kültéri nevelés hatékonyabbá tételéhez.

Alapítványunk számára nagy öröm, hogy a Zalakomári Óvoda működését eddig is sok szempontból olyan szemlélet jellemezte, amivel mi magunk is maximálisan azonosulni tudunk. A jelenleg 97 fős létszámú óvoda nevelőtestülete folyamatosan keresi például azokat a lehetőségeket, amelyekkel az odajáró gyermekek mindennapjai gazdagabbá, színesebbé tehetőek, amelyekben a kicsik életkori sajátosságainak megfelelően elrejthetők olyan ismeretanyagok, melyeket a gyermekek saját élményű tanuláson keresztül ismerhetnek meg.

Az intézmény munkatársai egyöntetűen vallják, hogy minden együttműködés alapja a szeretetkapcsolat, az én tisztelete, a különbözőség elfogadása. Hátrányos helyzetű településen működő intézmény nevelőtestületeként céljuk, hogy a mindennapi tevékenységükkel az óvodások esélyegyenlőségét biztosítsák, egyúttal a jelenkor elvárásainak megfelelően a gyermekek környezettudatos szemléletét is formálják.

 

A Csörögi Csiri-Biri Óvoda és Bölcsőde érkezése is mérföldkőnek számít nekünk bizonyos értelemben, hiszen ez lett az első MMSZ Iskola Alapítvány által fenntartott intézmény a fővárost körülvevő agglomerációban. A nagyjából 2000 lelkes Csörög Pest megyében, a Duna bal partján fekszik, Váctól néhány kilométeres távolságra. A község rendkívül gazdag történelemmel büszkélkedhet, amire az ottlakók büszkék, ápolják hagyományaikat, melynek természetesen a helyi óvoda is fontos színtere.

Az intézmény a maga 2010-es átadásával a település egyik legújabb építésű létesítményének számít. Az Önkormányzat által alapított óvodában három csoportban körülbelül 75 gyermek oktatása, nevelése zajlik. A hivatalos statisztikák szerint az intézmény 88%-ban halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek napi ellátását, foglalkoztatását, fejlesztését biztosítja, kiegészítve a családoknak nyújtott nevelési tanácsadással.

A Csörögi Csiri-Biri Óvoda és Bölcsőde munkatársai folyamatosan azért dolgoznak, hogy minél inkább hozzájáruljanak a gyermekek személyiségének teljes kibontakozásához és szociális értelmi képességeinek fejlesztéséhez, változó testi-lelki szükségleteiknek megfelelően.

Szerencsére erre az új intézményünkre is igaz, hogy az ottaniak által hosszú ideje vallott értékek számos ponton megegyeznek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány számára is kulcsfontosságú erényekkel. Az odajáró gyerekeket ennek megfelelően szeretet, türelem, segítés és elfogadás veszi körül. A nevelők célja, hogy a kicsik örömmel jöjjenek az óvodába, és, ha eljön az idő, majd sok kedves élménnyel a tarsolyukban hagyják el az intézmény falait.

Bízunk benne, hogy a fent megfogalmazott céljaikat mindkét új tagunknak sikerül, immár velünk közösen, maradéktalanul elérni!