Ahogy azt legutóbb ígértük, íme az MMSZ Devecseri Szakképző Iskoláról szóló cikkünk második része, melyben Kovács Éva intézményvezető és a diákok az egészen közeli- és a kicsit távolabbi jövőről is jócskán szót ejtenek.

Írásunk első felét ide kattintva olvashatják.

Magabiztosan várják a vizsgákat

Az előttünk álló időszak legnagyobb kihívását a szakmai vizsgák jelentik: május 18-án a hegesztők gyakorlati vizsgáira kerül sor, másnap a szociális gondozók és ápolók írásbelién a sor, nekik pedig június 2-án jön a gyakorlati megmérettetés. Orsós Márió úgy gondolja, minden segítséget megkaptak ahhoz, hogy nyugodtan álljanak a vizsga elé. „Mindenki igyekezett, hogy a járvány ellenére is rendesen meglegyenek a gyakorlati képzések, és ez így is lett. Úgyhogy menni fog, nem tartok tőle!” – jelentette ki a hegesztőtanuló, aki hosszabb távon is szeretne a tanműhelynek otthont adó helyi DGA Kft.-nél maradni.

A nem végzősök számára a rendeletek egyelőre nem tették lehetővé a gyakorlati színhelyre való visszatérést, de remélhetőleg már ez az időpont sincs messze. Csóré Balázs ráadásul úgy gondolja, az esetleges lemaradások pótlására a június-júliusban, szintén a DGA-nál esedékes nyári gyakorlat is jó alkalom lesz. „Most a szabadidő elé kell helyezni, hogy amikor csak lehet, minél többet a műhelyben legyünk, tanuljuk. Biztos vagyok benne, hogy Tóth Tibor oktatónk is nyitott lesz erre, és ahogy eddig, úgy ezután is segíteni fogja a fejlődésünket” – mondta a 10.-es diák, aki nagyon szeretné, ha a jövő tanévben végre a rendes kerékvágás szerint ülhetne vissza az iskolapadba.

Csak a szépre emlékezünk

Azt az időszakot természetesen az iskola vezetése is várja, és már most figyel a közelmúltban levont tanulságok beépítésére is. „Rengeteg olyan eleme van a digitális képzésnek, amit a jelenléti oktatásba is hatékonyan be tudunk majd emelni. Például a Fenntartónk által fejlesztett, remekül kezelhető honlap a normál hétköznapokban kiváló lesz arra is, hogy a hiányzókhoz eljuttassuk az anyagot” – emlékeztetett Kovács Éva, aki így folytatta a jövőben is kamatoztatható, friss erények sorát: „egyfajta önismereti képzésnek is beillik ez a periódus, megismerjük a határainkat, kilépünk a komfortzónánkból és nem mellesleg rengeteg olyan területen fejlődünk, ami eddig kevésbé volt előtérben, pedig a mai világban nagyon fontos. És talán ugyanilyen lényeges, hogy közben igazolni látjuk azokat az értékeket, amiben hiszünk. Kiderült, hogy ha empatikusak vagyunk, össze tudunk fogni egy közös célért, akkor egymást támogatva nagy eredményeket tudunk elérni.”

Az intézményvezető kitért arra is, a kézzel fogható fejlődés mellett sok apró, mégis jelentős pozitív momentum is velük marad a mostani időszakból. Példaként említette, hogy amikor kiderült, hogy ezúttal nem tudják megrendezni az idősotthonok lakói által is nagyon várt ünnepi műsorukat, a szociális gondozó és ápoló növendékek megható videót készítettek és eljuttatták a „közönségnek”. Nagy sikert aratott az interneten és a helyiek körében, hogy az adventi időszak minden estéjén gyertyát gyújtottak az iskola egy feldíszített ablakában, a kezdeményezés részeként pedig a közösségi oldalukra alkalomhoz illő videókat is feltöltöttek, amelyek készítésében diák, tanár és szülő is aktívan részt vett. Egyébként is minden online programot, versenyt nagy érdeklődés kísért az elmúlt időszakban, ami mutatja, hogy szerencsére nem lett úrrá a közöny a társaságon, egy-egy szép versenyeredmény ráadásul külön büszkeségre is okot adott.

Ami pedig a végzősöket illeti, Bogdán Levente és Orsós Márió nem tagadják, hogy a járvány miatt elmaradt események nagyon hiányoznak nekik, élen a szalagavatóval és a ballagással. „Nem tudtunk szépen felöltözni, nem volt szalagtűzés” – mondta Levente, Márió pedig hozzáteszi: „Szerettem volna készülni, táncolni a szülőkkel.” Ennek ellenére mindketten leszögezik, nagyon jó szívvel emlékeznek majd az iskolára. „Sokat fogjuk még emlegetni a sulit! Sok élményt és tudást szereztünk itt, ahol mindent megtettek azért, hogy megálljuk a helyünket az életben. Egy biztos, fogom majd másoknak is ajánlani, hogy ide jelentkezzenek!” – jegyezte meg Bogdán Levente. Orsós Márió végezetül az általa itt tapasztalt, elfogadó hozzáállást emelte ki: „Éva néni mindig azt mondta, nem érdekel, ha nem tudod a Pitagorasz-tételt, de ember legyél! Itt pedig tényleg megtanultuk, mi a helyes út.”