Oldalunkon is többször írtunk már a műhelyiskolai képzésekről, melyeknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány országosan is az elsők közt adott teret. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából megvalósuló, hiánypótló programban mostanra az első kézzel fogható eredményeinkről is beszámolhatunk, méghozzá büszkén: Gyöngyösön a pincér- és szakácssegédeink, Tiszaburán pedig a famegmunkálóink tettek sikeres vizsgákat, azaz elsőként szereztek részszakmát, míg a tiszaburai lakástextil-készítőink épp ezekben a napokban adnak számot megszerzett ismereteikről. Arról, hogy pontosan hogyan bizonyíthatták felkészültségüket diákjaink, a programban résztvevő szakemberek segítségével számolunk be.

„Gyöngyösön 10 diák kezdte meg a műhelyiskolai tanulmányokat, közülük 9-en már most sikeres vizsgát tudtak tenni, a hiányzó tanuló pedig a tervek szerint októberben tud végezni. A pincérsegédek eszközfelismerés mellett elkészítettek egy teljes terítékkel ellátott vendégasztalt, bemutattak különböző szalvétahajtogatási módokat, végül pedig elkészítettek és felszolgáltak egy presszókávét. Utóbbi helyett valamilyen kávékülönlegességgel is előrukkolhattak, hiszen a tananyagnak ez is része volt” – mondja Kiss Gábor József, a program intézményi koordinátora, aki a szakácssegédek vizsgájába is beavat mindenkit: „Nekik első körben a zöldségek tisztítása és konyhakésszé alakítása után három különböző darabolási módot kellett bemutatniuk.

Ezt követően a konyhában használatos kis- és nagygépek szétszedését, takarítását, majd újra összeszerelését ismertették szóban.”

A Tiszaburán található asztalüzemben májusban hat diák vizsgázott le sikerrel, az üzemvezetőként, egyben a program mestereként dolgozó Bíró Zsolt nagy megelégedésére. „Az asztalos részszakma megszerzéséhez egy kisebb éjjeliszekrényt kellett csinálniuk a srácoknak, félkész állapotban lévő alkatrészekből, műszaki rajz alapján. A sikeres vizsgával akár gépkezelőként is el tudnak helyezkedni összeszerelő helyeken, hiszen a képzésük során a műszaki dokumentációk megértésére is nagy hangsúlyt fektettünk” – tekint a jövőbe a mester.

Ahogy a bevezetőben is említettük, a tiszaburai varrodában ez idő tájt kerül sor a záróvizsgákra, amelyet Balla Irén üzemvezető, mester szavai szerint a képzést megkezdő mind a 4 diák rendkívül felkészülten vár. Ő maga így foglalja össze a három részből álló megmérettetést: „Elsőként amolyan beugró gyanánt két, korábban készített lakástextilt kell bemutatniuk a lányoknak, a műszaki dokumentációkkal együtt.  Ezt egy gyakorlati vizsga követi, amikor is 90 perc alatt kell elkészíteniük egy ott helyben kihúzott, de már begyakorolt terméket. A művelet során minden olyan varrástípust érinteniük kell, ami a lakástextil-készítés folyamán előfordulhat. Az utolsó fázisban pedig a portfóliójuk részeként egy pár perces videót kell prezentálniuk.”  Utóbbi feladat kapcsán Balla Irén hozzáteszi, az elkészítést támogatva minden diák kapott egy táblagépet, és megtanították nekik egy videóvágó program használatát is. A képekből összeállított kisfilmet folyamatosan bővítették a diákok, a vizsgán pedig szóban kell kifejteniük, mi látható a fotókon. Éppen ezért a képzés részeként, a felkészülést és a lámpaláz leküzdését segítve, már a havi szintvizsgákra is hívtak be „közönséget”, akik előtt gyakorolhatták a közvetlen, szóbeli kommunikációt. „Biztos vagyok benne, hogy hacsak valami komolyabb probléma nem jön közbe, minden lány sikerrel fogja venni az akadályokat” – fogalmaz a varroda vezetője.

Műhelyiskolai pilot projektünk jelene tehát, nyugodtan mondhatjuk, roppant sikeres, és azon vagyunk, hogy a jövőben még több, a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalnak adhassunk második esélyt ezzel a módszerrel. A tervek szerint idén szeptembertől már Devecserben is lehetőséget biztosítunk piacképes részszakmák (fémipari gyártáselőkészítő, lakástextil-készítő, segédgondozó) megszerzésére. Mivel a kezdeményezés az eddigi tapasztalataink alapján kiválóan alkalmas a legnehezebb sorsú tanulók felzárkóztatására, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatottságának növelésére, amelyek idén 20 éves alapítványunk fontos célkitűzései, folyamatosan keressük a módját annak, hogy minél több ilyen képzést hozzunk sikerrel tető alá.

Addig pedig gratulálunk első sikeres vizsgázóinknak, és hasonlóan eredményes folytatást kívánunk nekik, immár a munka világában!

A mostani tanévben útjára indult programmal nemrég az Eduline oktatási portál is alapos cikkben foglalkozott. Az írást, amelyben az MMSZ Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója, Thaisz Miklós is megszólal, és képzéseinkről is szó esik, ide kattintva olvashatják.