A közelmúltban rendhagyó értékörző eseményt tartottak a gyöngyösi iskolánkban.  Alább Madai Judit intézményvezető-helyettes személyes beszámolóját olvashatják:

„Mátra alján, város szélén…” című rendezvény megvalósítása során arra fektettünk nagy hangsúlyt, hogy innovatív, újszerű módon mutassuk be a helyi nemzeti értékeket, alkalmazkodva a mai generáció érdeklődéséhez. A tanulók egy mobiltelefonon követhető játékkal tájékozódtak a lehetőségek között és azokat a feladatokat oldották meg, ami felkeltette az érdeklődésüket.

A rendezvényen több, mint 100 általános iskolai tanuló, és 50 pedagógus vett részt. A bejáratnál nagyrédei görcsös bodakkal és limonádéval vártuk vendégeinket. Gasztrokiállításunk kiakasztott lepedőkön, molinókon keresztül mutatta be hogyan lehet a hagyományos ételeket modern köntösbe bújtatni.

 

Épített nemzeti értékeink kontúrjai hatalmas színezőfalon jelentek meg.

Egy nagyméretű memóriajátékon ismerkedhettek Gyöngyös és a Mátra értékeivel.

Nagy lelkesedéssel vettek részt a diákok az élő bábukkal játszható társasjátékban, ahol a város és a Mátra történelméről, érdekességeiről kaptak kérdéseket. Volt réteskészítés és rétes kóstolás, amelyből természetesen egyetlen vendég sem maradhatott ki. Megismertettük őket a csigatészta készítés rejtelmeivel is. A mátrafüredi palóc babamúzeum babáit is leköltöztettük egy napra, és velük egy időutazáson vehettünk részt.

Értékőrzés szelfivel? Nálunk ez is lehetséges volt!, A fiatalok körében népszerű eszközzel keltettük fel motivációjukat, amellyel nyitottá váltak az ismeretek befogadására.

A Kahoot szobában interaktív játékkal vártuk őket. A program végén az aktív tanulók egy kaparós sorsjegyen próbálhattak szerencsét és nyertek különböző jutalmakat.

A délután a város pedagógusaié volt.

A délelőtti programok kiegészültek a Mátrai Borvidék, és a mátrai borok bemutatásával. Divatbemutatónkon megelevenedtek a palóc babákon is látható környékbeli népviseletek.

A tájjellegű ételeinkről tartott interaktív előadást történelem szakos szakács szakoktatónk, majd ezekből az ételekből kóstolót is biztosítottunk, kiegészítve a Ludányi Pincészet finom boraival. Az általános iskolák tanárai egy kvízjátékon mérték össze, hogy ki mit tud Gyöngyösről és a Mátráról.

A rendezvényen bemutatott játékokból, interaktív anyagokból, digitális tartalmakból készítünk egy tananyagot, amelyet módszertani útmutatóval, ajánlásokkal teszünk teljessé. Ezzel egy helyi értékmegőrző programot indítunk el, amelyet folyamatosan fejlesztünk, bővítünk majd az évek során.

 

 

 

 

A rendezvény az Agrárminisztérium által kiírt Hungarikum2020/6497 pályázat támogatásával valósult meg.