A nyári szünet a diákoknak természetesen elsősorban a pihenésről szól – na, jó, reméljük kis részben azért a gyakorlásról is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványánál pedig azt is fontosnak tartjuk, hogy a tanulóinknak minőségi kikapcsolódásra is legyen lehetőségük a vakáció alatt. Ennek jegyében szerveztük meg július 8. és 12. között erdei táborunkat is, amelyen tarnabodi gyerekek vettek részt.

A cél az egyéni és közösségfejlesztés mellett a tartalom- és élményadás volt. A bükkszentléleki Turistaparkban eltöltött felejthetetlen napokra visszagondolva nyugodtan mondhatjuk, ez sikerült is.

A vadregényes helyszín izgalmas élővilágát egy kirándulás során fedezhették fel a fiatalok, sőt, a tábor vezetője még egy éjszakai túrára is elkísérte a csapatot. Sokak nagy örömére a közelben egy kalandpark is található, így nem maradhatott el többek közt a fák lombkoronái közt kifeszített ügyességi pálya meghódítása sem.

A programban ezen kívül is rengeteg játék szerepelt, a kincskereséstől a métán át az izgalmas „Szerezd meg a zászlót!” kihívásig, de nagy népszerűségnek örvendett a sminkverseny és a „tetováló stúdió” is.

Az egy hét során a kísérők végig nagy hangsúlyt fektettek a beszélgetésekre, míg néha „csak” egy kis figyelemmel igyekeztek válaszolni a gyerekek igényeire. A tartalmas társalgások kedvelt színhelye volt az esti órákban megrakott tábortűz, amelyet – és többeknek ez tetszett legjobban – kései lefekvés követett.

A tábor kitűnően illeszkedett a hátrányos helyzetű gyerekek életminőségének javítását célzó programjaink sorába, amelynek Tarnabod is kiemelt helyszíne.

Az iskola pedagógusaira is gondolva július 9-én egy szakmai tapasztalatcserét is szerveztünk, melynek keretében személyiségfejlesztés, fenntarthatóság, tantermen kívüli nevelési lehetőségek témakörökben is hallhattunk előadásokat.

Bízunk benne, hogy sikerült az élményeken túl mást is átadni a gyermekeknek, például, hogy hogyan lehet egészen apró elemekből, mint a reggeli ima vagy torna, felépíteni egy alkalmazható napi rutint. Diákjaink mosollyal az arcukon tértek haza, és reméljük, sok mindent meg is őriznek magukban ezekből a napokból.

A program az Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása Magyar Máltai Szeretetszolgálat Máltai Óvoda és Általános Iskola Tarnabod elnevezésű EFOP-1.3.9-17-2017-00056 projektünk keretében valósult meg.