Októberben könyvbemutatót tartottak a gyöngyösi MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban. És hogy mitől volt ez olyan különleges? Nos, a most leleplezett kötet szerzői az intézmény egykori és jelenlegi tanulói, akik a „Versbe szedett életünk” című antológiában tesznek kísérletet arra, hogy mindenkihez közelebb hozzák a „keris” diákok életét, gondolatait.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány által fenntartott intézményekben mindig is fontos volt az anyanyelv ápolása, valamint a szárnyaikat bontogató tehetségek támogatása. Nincs ez másként gyöngyösi iskolánknál sem, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program NTP-ATP-19 pályázatának – melynek célja a magyar anyanyelvi, valamint a Magyarországon élő nemzetiségek anyanyelvi identitás megőrzését célzó tehetséggondozó programok támogatása – köszönhetően most egy igényes kiadvány született a növendékek alkotásaiból.

A pályázat elemeként minden érdeklődő számára foglalkozást tartottak, ahol a magyar tanároktól kaptak segítséget az írásban. Mindez pedig nemcsak a magyar nyelvre vonatkozott, hiszen a szervezők próbálták megszólítani azokat a roma gyerekeket is, akik beszélik a lovári nyelvet. A pályázat fontos pilléreként az alkotóknak lehetőségük nyílt egy szervezett kirándulás keretében megismerni a magyar irodalmi élet néhai fellegvárait, a budapesti kávéházakat is.

A könyv híre megmozgatta a közösséget, hisz nagyon sok jelenlegi és volt diák küldte be verseit, novelláit. Ezek közül gondos válogatás után 13 került be a hat fejezetből álló antológiába, amelyet az iskola egyik tanárának alkotása tett teljessé. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a „keriben” mindenkire büszkék, aki a felhívás kedvéért tollat ragadott vagy megosztotta a „fiókban” pihenő remekműveit.

A végeredmény, és reméljük erről hamarosan minél többen megbizonyosodnak, valóban olyan, amit elégedetten vehet a kezébe bárki. Ez a diákantológia nemcsak a jelenkor emberének segít közelebbről megismerni a diákokat, hanem a kötetet forgatva a jövőben is bárki hű képet kaphat majd arról, hogyan gondolkodtak a fiatalok a harmadik évezred elején.

Visszatérve a bemutatóra, gyöngyösi iskolánkban a tőlük megszokott módon ennek is alaposan megadták a módját: a vendéglátós és pincér tanulók kihasználták az alkalmat a gyakorlásra, de a tanári kartól a könyvtárosig mindenki hozzátett a rendezvény sikeréhez. Ahogy az az eseményen is elhangzott, a jövőben is mindent megtesznek majd az alkotni vágyó fiatalok felkarolásáért. Ebben pedig továbbra is számíthatnak a kezdeményezést eddig is teljes mellszélességgel támogató Daskalopoulos-Kuzbelt Hilda Violetta intézményvezetőre.

Aki szeretné gyűjteményében tudni a frissen megjelent antológiát, az MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium 06-37-311-953-as telefonszámán érdeklődhet.