Januárban kezdődtek állatasszisztált terápiás foglalkozások a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány három iskolájában. Az Alapítvány célja olyan programok integrálása az órarendi keretbe, amelyek hatással bírnak a tanulói motivációra, a kompetenciafejlesztésre, a közösségfejlesztésre. Az állatasszisztált terápiás foglalkozások jóval túlmutatnak ezen. Több ez, mint játék és több, mint a szokásos terápia. Élménybe ágyazott tanulás, amely során fejleszthető az érzékelés- észlelés, az együttműködés, a figyelem, a kommunikáció, téri – tájékozódás, nagymozgások, finommotorika, valamint az én-kép, én-tudat, és a szociális készségek, mint pl.: türelem, empátia, érzelmek kifejezése, önálló munka, önértékelés. A kutya jelenléte ösztönzi a gyermekeket a feladatok megoldására, és korcsoporthoz igazítva tanulnak a felelős állattartásról, helyes állatgondozásról, a kutya viselkedéséről. A foglalkozások rituáléja a kutyusok köszöntése, és a végén a búcsúzás. A tartalom kidolgozásában és az óra vezetésében a pedagógus és a segítő kutya felvezető együtt dolgoznak. Vámos Zoltán és terápiás kutyusai, Panda és Simi segítik a gyerekcsoport tanulási folyamatát, amely során kiderül például, hogy a kutya is hibázhat, a hibázás pedig lehetőséget ad az újratanulásra.

Rendkívüli élmény végignézni egy ilyen órát, felemelő megtapasztalás, ahogyan együttműködnek a gyerekek-kutyusok-pedagógus(ok) és kutyatréner, miközben játékokon keresztül, észrevétlen tanulnak, fejlődnek.

Az egyik ilyen nagyon különleges órát a szoljon.hu is meglátogatta:

Rengeteg kisgyermeket ért már kutyatámadás, vagy ijedtek meg az utánuk kóborló agresszív ebektől Tiszabőn, ezért a traumák feldolgozása érdekében állatasszisztált terápiás foglalkozásokat indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az általános iskola harmadik osztályaiban. A szeretetszolgálat emellett különböző programokkal küzd a nem kívánt ebszaporulat visszaszorításáért is.

– Először bukfenc, majd átkúszol az akadályon, végül a zsámolyokon végigugrálsz – így instruálta osztályfőnöke az egyik harmadikos tiszabői tanulót a település tornacsarnokában egy hétköznap délelőtt. Ez akár egy átlagos tornaóra is lehetne, de nem az. A gyerekeket a célnál ugyanis két border collie, Simi és Panda várta, a két kutya ráadásul azt is megmutatta, hogyan kell végigmenni az akadálypályán.

– A tavaszi és az őszi időszakot arra használjuk fel, hogy mivel már jó az idő, mozgásterápiás eszközöket is beépítünk a tanórákba, tehát, amellett, hogy kompetenciafejlesztés zajlik, erőteljes mozgásfejlesztés is történik – tájékoztatott a helyszínen Tasi Kriszta terapeuta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Pontjának helyi vezetője, aki Vámos Zoltánnal, az AURA Alapítvány munkatársával dolgozik a programon.

Mint mondta, a gyermek szempontjából elengedhetetlen a mozgásfejlesztés, hiszen Tiszabőn számos gyermeknek van különböző szintű mozgáselakadása, ezért használják ilyenkor motivációra a kutyákat, hiszen a mozgásfejlődés nagyon szorosan összefügg a gyerekek tanulási képességeivel. De nem csak ezért fontos Simi és Panda segítsége Tiszabőn.

– Nagyon nagy szükség van rájuk. Egyrészt azért, mert a faluban rengeteg a kóbor kutya, melyek közt több hamis is van, sok gyermekben emiatt eleve van félelem a kutyáktól, tehát egyfajta szocializációs folyamat is zajlik. A kutyákat tudni kell kezelni, ezeket a foglalkozásokat úgy kezdjük, hogy elmondjuk, mire van szüksége a kutyusoknak, milyen fajták vannak, a sérülteket hogyan tudják támogatni, lehet az látás, hallás, vagy mozgássérült. Vagyis azt, hogy hogyan tud a kutya segítő társként is jelen lenni az emberek életében. Nagyon nagy motivációs ereje van a kutyusoknak, hiszen, ha megcsinálják a különböző gyakorlatokat, a gyerekek is nagyobb kedvvel végzik el azokat – mondta a szakember.

A foglalkozásokba az osztályfőnökök is mindig bekapcsolódnak, sőt, előzetesen konzultálnak is arról, hogy éppen milyen fejlesztésre van szükségük a gyerekeknek.

https://www.szoljon.hu/helyi-kozelet/2023/05/simi-es-panda-segiti-a-gyerekek-fejlodeset-tiszabon?fbclid=IwAR3ZhxEjZG8QwAMbAR12ZEyMnvU_skKnm-koAtQ5e9Jb7tp7mVtXcqAhwDg