A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa által működtetett szakgimnáziumok, szakközépiskolák rendszeresen részt vesznek a Tempus Közalapítvány által kezelt Erasmus+ pályázatokon. A mobilitási (KA1) programok keretében a diákok évről évre külföldi szakmai gyakorlaton szerezhetik meg a későbbi sikeres munkavégzéshez és helytálláshoz szükséges tapasztalatot. Az Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola pedig 2019-ben – a KA1-es projekt mellett – a KA2-es, vagyis az úgynevezett stratégiai partnerségek pályázattípuson is részt vesz.

Ezek olyan több országon átívelő, tudásmegosztásra épülő, hosszú távú együttműködések, amelyek minden esetben valamilyen „kézzel fogható” eredménnyel zárulnak: ez lehet például tananyag vagy épp egy módszertan kidolgozása. Az óbudai intézmény egy hat ország intézményeit összefogó, két és fél éves programban működhet közre, ahol a képzési helyek mellett étterem szövetség és informatikai cég is dolgozik a közös sikerért. A projektet a francia Oktatási Minisztérium normandiai kirendeltsége koordinálja.

A középpontban pedig a világszerte egyre népszerűbb vegetáriánus és a vegán étkezés áll. Mivel ezt a folyamatot a vendéglátóiparban dolgozók – és az oda készülők – sem hagyhatják figyelmen kívül, fontos, hogy két fronton is szemléletváltásra kerüljön sor: egyrészt a jövő szakembereinek képzésében, másrészt pedig a munkahelyeken, ahol majd fogadják őket.

Éppen ezért a kezdeményezés egyik célja, hogy a résztvevők kidolgozzanak egy a vegetáriánus és vegán étkezést előtérbe helyező tananyagot a szakképző intézmények részére, másrészt létrehozzanak egy határokon átnyúló hálózatot azok között az éttermek között, amelyek hajlandóak ezeket a táplálkozási gyakorlatokat hangsúlyosabbá tenni. A projekt során elsőként a szakképző intézmények által delegált mentorok, trénerek sajátítják el a tudásanyagot, amelyet később átadnak az iskolák diákjainak is.

A program sikerét garantálhatja, hogy az éttermeknek is fontos, hogy minél több olyan szakképzett dolgozójuk legyen, akiknek segítségével képesek a vegetáriánus és vegán étkezés iránti egyre nagyobb igényt kielégíteni. Ráadásul ne feledjük, mindez nem csak a vendéglátóipar számára fontos, hanem tulajdonképpen mindnyájunknak: a mérsékeltebb húsfogyasztással ugyanis csökkenthető az ökológiai lábnyom, amelynek jelentőségét egyre többen ismerik fel.

Ezért is örülünk, hogy iskolánk és tanulóink a fenti programon keresztül is igyekeznek felhívni a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára!