SAJTÓKÖZLEMÉNY

Lezárult az első negyedév az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából megvalósuló pilot programban, amelynek célja piacképes részszakmához juttatni a hagyományos oktatási rendszerből kieső fiatalokat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány eddigi tapasztalatai alapján a műhelyiskola hatékony és hiánypótló lehetőség a korábban már lemorzsolódott tanulók esélyeinek javítására. Az alapítvány egyike annak a két szervezetnek, amely kísérleti jelleggel elindította az új típusú képzést.

Az MMSZ Iskola Alapítvány 2011-es létrejötte óta komplex munkát végez a legnehezebb sorsú tanulók felzárkóztatásáért, így természetes volt, hogy részt vállal a hátrányos helyzetűek foglalkoztatottságának növelését célzó, új programban is. A szervezet a mostani tanévben két helyszínen négy részszakmában (Gyöngyösön pincér- és szakácssegéd, Tiszaburán lakástextil-készítő és famegmunkáló) valósítja meg a projektet, összesen 20, nyolc osztályt végzett tanuló bevonásával.

„A programunk fontos pillére a nyitottság és a rugalmasság, a rendelkezésre álló keretek maximális kihasználása. Minden diáknak más és más a háttere, sokuk mögött számos kudarcélmény áll, ezért teljesen új módszerek kellenek ahhoz, hogy motiváltak legyenek. Lényeges, hogy a diákok is alakíthassák a folyamatot, maguktól vállaljanak feladatokat. Ezért mindannyiukkal egyénre szabott, ösztönző megállapodást kötünk, amelyben rögzítjük, hogyan készülnek fel a részszakképesítő vizsgára, és az ösztöndíjat is az egyéni megállapodás szerinti ütemezésben kapják” – világított rá a részletekre Thaisz Miklós, az MMSZ Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A szakmai tudás átadásáért a színtisztán gyakorlati oktatást végző mesterek, a szociális segítségnyújtásért pedig a mentorok felelnek, a diákok velük hármasban konzultálnak az előrehaladásukról. Az eddigiek – a vírushelyzettel nehezített körülmények ellenére is – sikeres koncepcióról tanúskodnak: a 20 tanulóból 18-an továbbra is haladnak a vizsga felé, amelyre legkorábban fél év után, azaz idén tavasszal kerülhet sor. Szintén biztató, hogy a megüresedő helyeket sikerült feltölteni, ugyanis miután a képzéseknek hírük ment, többen érdeklődtek a csatlakozási lehetőségről.

Mindez azt jelzi, hogy a kezdeményezés előtt nagy jövő állhat. „A célunk, hogy minél több településen felmérjük, milyen szakmákra van munkaerőpiaci igény, mi az, ami népszerű az érintettek körében és mihez találunk partnereket helyben. Bízunk benne, hogy a finanszírozási háttér is adott lesz a program országos kiterjesztéséhez, akár már ősztől, hiszen minden jel szerint ez egy kiváló második esély azoknak, akik nem találták meg a helyüket a hagyományos oktatási rendszerben. Itt jogviszonyuk van, ösztöndíjat kapnak, piacképes végzettséget szerezhetnek, és akár felkelthetjük az érdeklődésüket egy teljes szakma elsajátítása iránt is” – mondta Thaisz Miklós. A szakember hozzáfűzte, a kísérleti programban mostanra megszerzett tudásukat és a kialakított jó gyakorlatokat örömmel osztják meg mindenkivel, aki potenciált lát a műhelyiskolai képzésben.

 

Videointerjú:

Az M1 televízió február 20-i reggeli műsorában Thaisz Miklós ügyvezető igazgató úrral beszélgettek a műhelyiskoláról:

https://mediaklikk.hu/video/most-tortenik-2021-02-20-i-adas/

 

Gyöngyös TV  (beszélgetés Thaisz Miklós ügyvezető igazgató úrral és Daskalopoulos-Kuzbelt Hilda intézményvezető asszonnyal):

https://www.youtube.com/watch?v=85fVWvpNOR8

A témában megjelent cikkek:

Mandiner.hu

Nagy segítség a műhelyiskola program az oktatási rendszerből kieső fiataloknak

Szoljon.hu
Magyarkurir.hu