Egész nyáron zajlik a MosolyTáska akció a PontVelem Okos Program, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a GLS Hungary közös szervezésében. A diákok júliusban és augusztusban a karitatív szervezet gyűjtőpontjain, nyár végén pedig az iskolákban adhatják le jó állapotú, de a következő tanévben már nem használt táskáikat, hogy azokkal mosolyt csaljanak a nehéz sorsú gyerekek arcára tanévkezdéskor.

Az iskolatáska, a tolltartó, a füzetek, az írószerek és a tanuláshoz szükséges további eszközök beszerzése sokszor elérhetetlen a nehéz helyzetben élő, több gyermekes családoknak. A gyerekek már azzal is hátrányba kerülhetnek az iskolában, hogy táska hiányában szétszórtan hordják felszerelésüket, otthon marad a füzet, elveszik a ceruza. Így lemaradhatnak a tanulásban, kudarcok érhetik őket, gúnyolódás célpontjaivá válhatnak és akár szorongás is kialakulhat náluk. A legszegényebb családok gyermekei támogatására harmadik alkalommal szervezi meg nyári iskolatáska gyűjtését a Máltai Szeretetszolgálat, a PontVelem Okos Program és a GLS Hungary. A MosolyTáska célja amellett, hogy a táskák segítséget nyújtanak a rászoruló családoknak a következő iskolakezdéskor, a gyűjtés arra ösztönzi a gyerekeket, hogy ahogy a pénzügyi tudatosság és a környezetvédelem, úgy a segítségnyújtás is legyen természetes része az életüknek.

A MosolyTáska akcióban egész nyáron várják a megunt, jövőre már nem használt iskolatáskákat, hogy iskolakezdésre átadhassák rászoruló gyerekeknek. A szervezők azt kérik a gyerekektől, hogy a már kinőtt vagy megunt, de hibátlan, jó állapotú iskolatáskákból, melyeket a következő évben már nem terveznek használni, készítsenek MosolyTáskát. A hátizsákokat tisztítsák meg, és üresen vagy az év során megmaradt, de nem használt tanszerekkel megtöltve adják le július és augusztus folyamán a Szeretetszolgálat gyűjtőpontjain személyesen, vagy augusztus 21. és szeptember 8. között az iskolákban. Az iskolák a https://www.pontvelem.hu/segits-velem/mosolytaska oldalon csatlakozhatnak a gyűjtéshez, ahol a tanárok minden praktikus részletet megtalálnak. A felajánlást személyesebbé tehetik a gyerekek, ha rövid jókívánságot, bíztató üzenetet írnak a táska leendő gazdájának. A felajánlott hátizsákokat az iskolákból a GLS szállítja a Máltai Szeretetszolgálat raktárába. A karitatív szervezet országszerte több ezer családdal áll kapcsolatban, programjai több mint 700 kistelepülésen működnek, önkéntes csoportjai pedig 130 városban támogatják a rászoruló embereket. A szervezet munkatársai jól ismerik a családokat, így a gyerekek adományai oda juthatnak el, ahol arra a legnagyobb szükség van. A MosolyTáska összeállításához segítséget nyújt a PontVelem weboldala, illetve a Máltai Szeretetszolgálat videója.

Aki támogatná az akciót, de már kinőtt az iskolatáskás korból, a táska árát felajánlhatja a https://adomanyozz.hu/gyujtes/mosolytaska23 oldalon. Az összegyűlt adományokból a Máltai Szeretetszolgálat iskolakezdő csomagot állít össze a rászoruló gyerekek számára. A Máltai Szeretetszolgálat gyűjtőpontjai itt találhatók, ahol szintén le tudják adni az adományozni kívánt táskákat azok a családok is, akiknek az iskolája nem vesz részt a MosolyTáska Programban.