Ötezer hátrányos helyzetű gyereknek szervez egynapos osztálykirándulást az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Művészetek Völgye Nonprofit Kft-vel, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve. A cél, hogy felejthetetlen élményeket szerezhessenek a nehéz körülmények között élő diákok.

„Az „Aktívan az osztállyal” program azért indult el, hogy olyan gyerekek is eljussanak osztálykirándulásra, akik közül sokan a településük határait sem hagyták még el” – mondta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár az élményszerző program indulásának bejelentésekor. Hozzátéve, mindez széleskörű összefogásban jön létre: az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK), a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Művészetek Völgye Nonprofit Kft  közösen valósítja meg a kirándulásokat az állami erdészetek segítségével. Idén összesen ötezer, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyékben élő gyermeknek lesz lehetősége részt venni az ingyenes programokon. A gyerekek – akik közel 100 iskolából érkeznek – az Északerdő, a Nyírerdő és az Egererdő erdei iskoláinak foglalkozásain ismerhetik majd meg a természet legszebb, legérdekesebb kincseit, a kirándulások pedig aktív kalandokkal és mozgással teli programelemekkel egészülnek ki. „Lesz számháború, sorverseny, íjászat, hajózás és vadászati bemutató is” – mondta a programokról Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója.

A gyerekeket számos esetben a tanáraik mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei is kísérik majd a kirándulásokon. „A program célcsoportját jelentő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számára az a legértékesebb élmény, amit egész életük során magukkal vihetnek. A programok és a mi célunk is, hogy a gyerekeket olyan élményekhez segítsük, amiket még nem tapasztaltak, olyan helyekre jussanak el, ahol még nem voltak, és olyan tevékenységet próbáljanak ki, amit még nem tettek” – mondta céljaikról Thaisz Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának kuratóriumi elnöke.