Normál esetben egy június második felében tartott tábor „arra való”, hogy a diákok az iskolapadban töltött hónapok után egy kicsit kötetlenebb formában is együtt lehessenek, és jó élményekkel kezdhessék a nyarat. 

Nos, mint tudjuk, az idei esztendő nem éppen „normál eset”: a koronavírus gyulaji általános iskolánk életét is alaposan felforgatta. Az ottani tábor így éppen attól volt különleges, hogy a gyerekek több hónap után végre újra kimozdulhattak otthonról, és önfeledt időt tölthettek rég nem látott társaikkal.

Lacza Zoltánné Ildikó intézményvezetőnk szerint éppen ez az oka annak, hogy a tábor rendkívül népszerű volt, látszott, hogy mindenki nagyon vágyott már a többiek társaságára. Az alsósoknak a június 15-én, a felsősöknek pedig a június 22-én kezdődő héten jött el a nagy „újratalálkozás” ideje. A két hét során mintegy 70 tanuló vett részt a gyulaji Magyar Máltai Szeretetszolgálat Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda épületében tartott napközis táborban.

Természetesen a helyzetre való tekintettel a szervezők a szokottnál is alaposabban ügyeltek a tisztaságra, a higiéniás előírások betartására.

Munkájukat megkönnyítette, hogy a táborozók roppant szófogadóan és fegyelmezetten viselkedtek, elfogadták azokat a plusz szabályokat, amelyeket a biztonságuk érdekében kellett hozni. Szerencsére mindez semmit nem vont le a jókedvből, azaz a két hét betöltötte a bevezetőben már említett, valódi szerepét: kicsik és nagyok egyaránt nagyszerű élményekkel gazdagodtak.

Még úgy is, hogy az időjárás kezdetben nem volt kegyes, így beltérben kellett a korosztálynak megfelelő feladatokkal lekötni a diákokat. Délelőttönként kézműves foglalkozásokra került sor, amelyek közül a kőfestés, a gyöngyfűzés, az origami és a rendkívül látványos buborékfestés is nagy sikert aratott.

Az ebéd utáni pihenőidőben mindenki választhatott a filmnézés és a mese között, a délutánok pedig már a mozgás jegyében teltek.

Rossz idő esetén a tornateremben, csoportokra osztva játszhattak a gyerekek: itt az akadálypálya és a kidobós voltak az abszolút kedvencek. Közben azoknak sem kellett unatkozni, akik épp az aulában várakoztak, ők társasjátékokkal, színezőkkel, kártyázással és más közös játékokkal (pl. Amerikából jöttem…) foglalhatták el magukat. Idővel a várva várt napsütés is megérkezett, így a szabadtéri zumba órák és a foci vették át a főszerepet.

A tábor legizgalmasabb programja kétségkívül a június 23-i Videoton–Ferencváros labdarúgó mérkőzés helyszíni, öltözőlátogatással egybekötött megtekintése volt. Mivel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hosszú ideje együttműködik a Videotonnal (szervezetünk címere a székesfehérvári csapat mezén is megtalálható), magától értetődő, hogy a gyulaji iskolában mindenki a „Vidinek” szorít. Ennek jegyében a találkozó napján a táborozók piros-kék zászlót festettek, amit aztán a lelátón büszkén lobogtattak. Külön megtiszteltetés, hogy a rangadó előtt iskolánk növendékei kísérték be a játékosokat a pályára, ami hosszú ideig emlékezetes marad azoknak, akik ott voltak. Örömre pedig a lefújás után is volt ok, a hazaiak ugyanis 1-0-ra megnyerték a derbit.

A tábor utolsó napján pedig a gyerekek pótolták azt, ami a tanév végén elmaradt: aszfaltkrétával felfestették a „VAKÁCIÓ” feliratot az iskola udvarán, elköszönve ezzel a 2019/2020-as tanévtől.