Egyesült a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alá tartozó Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola valamint az MMSZ Kelta Szakgimnázium és Szakközépiskola. A Kelta jogutódjaként is működő, összevont intézményben az idei tanévtől továbbra is két helyszínen folyik a szakképzés. Az országszerte komoly emberhiánnyal küzdő szociális gondozó és -ápoló, valamint pincér és szakácsképzés intézményi összeolvadásából mind a diákok, mind az ott dolgozó pedagógusok profitálnak.

A szakma megszerzése után azonnali munkakezdési lehetőségekkel, a leghasznosabb, legcsábítóbb gyakorlati helyekkel és piacképes tudást kínálva kezdi meg új, közös működését a két intézmény. A piacképes jelző ez esetben még fokozottabban érvényes: a felmérések alapján mindhárom szakma komoly emberhiánnyal küzd. A Magyar Közlöny 2018-as adatai jól mutatják, hogy az átlag 30 százalékos béremelés ellenére mennyi a betöltetlen állás, és mennyire várják továbbra is a hazai vállalatok és cégek például a gyakorló ápolók és a konyhai dolgozók jelentkezését. Ezen szakmákat próbálja szakemberekkel feltölteni a Máltai Szeretetszolgálat. Ennek egyik lépése a két szakképző hely az oktatás mindennapjainak megkönnyítését célzó egyesítése, melynek eredményeképp továbbra is két épületben, de centralizáltabb, átláthatóbb körülmények között folyhat a tanítás.

„Fontos megemlítenünk, hogy két kisebb, de ennek köszönhetően emberközpontú, párbeszédre és megértésre épülő tanintézményről van szó, mely az egyesítést követően is ezeket az erényeket tartja szem előtt.” – közölte az intézmény igazgatója, Csűri Zsuzsanna. – „Sokat mond, hogy a végzett diákjaink nagy hányada választja végső hivatásául az itt tanult szakmát, illetve a tanulóinknak kiemelkedő számban kínálnak végleges pozíciót a frekventált gyakorlati helyeken, mint például a Ritz-Carlton, a Four Seasons Gresham Palace, a Gundel, vagy a Corinthia.”

Az iskola az Erasmus+ nyújtotta lehetőségek kihasználásban is élen jár – ebben az évben például Prágában szereztek tapasztalatokat és hasznosítható tudást a tanulók, és nem egyedülálló alkalom, hogy decemberben a Kanári-szigetekről tér vissza egy csoportnyi szakácstanonc.

Fontos kiemelni: a Máltai Szeretetszolgálat szellemiségében működő intézmény ezek után is szívesen látja a hátrányos helyzetű fiatalokat is.

(felmérés LINK: http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/e388a3e435d5dd2fbe711bfa0d4b6086341b9470/megtekintes)