Egy ideje már köztudott, hogy a 2020/21-es tanévtől jelentősen átalakul a szakképzési rendszer. Most, hogy egyre közeleg a középfokú iskolába való jelentkezések február 19-i határideje, érdemes áttekinteni, pontosan milyen változásról van szó, és mindez hogyan érinti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott intézményeket.

A novemberben elfogadott új szakképzési törvény értelmében az általános iskolát elvégző diákok idén szeptembertől a technikum és a szakképző iskola közül választhatnak. A 4+1 szakgimnáziumokat felváltó technikumokban ötéves osztatlan képzés lesz, amelynek végén a tanulók érettségit és technikusi oklevelet is szerezhetnek. A szakképző iskolákban – az eddigi szakközépiskolákhoz hasonlóan – három évig tart majd a képzés, amely során a diákok elsajátíthatnak egy szakmát, ráadásul nyitott a lehetőség arra, hogy további két év alatt érettségit vagy technikusi végzettséget szerezzenek.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti változásokkal párhuzamosan a tanulói ösztöndíjak rendszere is jelentősen átalakul, bővül. Minden szakképző iskolai és technikumi képzésben résztvevőnek jár majd az ösztöndíj, nemcsak azoknak, akik hiányszakmát tanulnak. A törvényalkotók ezzel is szeretnék a fiatalokat és szüleiket még inkább arra ösztönözni, hogy válasszák a biztos megélhetést jelentő, a továbbtanuláshoz szintén megfelelő alapot biztosító szakképzést, hiszen a magyar gazdaságnak szüksége van a jól képzett szakemberekre.

Ami pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) iskoláit illeti, lesz, ami a megújuló rendszerben is állandó marad: intézményeinkben továbbra is a tudásalapú gyakorlati oktatáson lesz a hangsúly, annak érdekében, hogy – a gazdaság szereplőivel is együttműködve – valós piaci esélyeket és biztos életpályát garantálhassunk diákjainknak.

Az új rendelkezéseknek megfelelően azonban a szakmák megnevezése változik, így a 2020/21-es tanévtől három középiskolánkban az alábbi képzéseket tervezzük indítani:

MMSZ Károly Róbert Középiskola (Gyöngyös)

Szakképző iskolai képzések: kereskedelmi értékesítő (eladó), cukrász, pincér – vendégtéri szakember, szakács.

Technikumi képzések: kereskedő és webáruházi technikus, turisztikai technikus, cukrász szaktechnikus, szakács szaktechnikus, vendégtéri szaktechnikus.

MMSZ Devecseri Szakközépiskola

Szakképző iskolai képzések: gyermek- és ifjúsági felügyelő, szociális gondozó és ápoló, hegesztő.

Technikumi képzések: kertésztechnikus (új képzés).

MMSZ Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskola

Szakképző iskolai képzések: cukrász, pincér – vendégtéri szakember, szakács, szociális gondozó- és ápoló.

Technikumi képzések: cukrász szaktechnikus, szakács szaktechnikus, vendégtéri szaktechnikus.